BILANCE KRAJE NA MČR 22. ČTRNÁCT ZLATÝCH KOVŮ VE SBÍRCE

   S odstupem se vracíme ke statistice krajských atletů na mistrovství ČR mužů a žen do 22 let v Jablonci. Nejmladší šampionát měl svou premiéru v roce 2002. Od té doby přivezli atleti kraje celkem čtrnáct titulů a 54 medailí. Letošní zlatý double navázal na úspěchy z let 2004 a 2008. Nejúspěšnější byl pro krajskou výpravu rok 2004, když se atleti radovali z osmi medailí. Zástupci Mostu a Lovosic mají ve sbírce po třinácti kovech.

Zásluhou oštěpařky Venuše Žitné se po šesti stříbrech z první zlata raduje AK Bílina. Vytrvalkyně Hana Pavelková se postarala již o čtvrté zlato pro mosteckou atletiku. Tyčkař Matěj Ščerba (AC Ústí) skončil letos stříbrný, celkem má již pět medailí. Pro Daniela Vejražku (Klášterec) byl letošní bronz na dvoustovce třetím medailovým úspěchem.

Na stupně vítězů se za osmnáct let prosadili zástupci osmi klubů Ústeckého kraje. Příští šampionát v roce 2021 bude hostit Plzeň. Letošní souboj oštěpařek byl zajímavý z několika pohledů. Venuše Žitná musela překonat krajský rekord, aby výkonem 46,97 předčila o šest centimetrů Petru Sičákovou ze Škody Plzeň. Po stříbru z roku 2018 se tak mohla radovat ze zlaté medaile. Souboj byl pikantní také pro oba trenéry. Bílinský Michal Sekerák mohl přijímat gratulace od svého bratra Davida, který dovedl na mistrovství světa Japonku Kitagučiovou.

BILANCE KLUBŮ ÚSTECKÉHO KRAJE NA MČR 22

Most 4-5-4 Lovosice 3-6-4 Chomutov 3-1-0 AC Ústí 2-3-0 Bílina 1-6-3 Klášterec 1-0-2 USK Ústí 0-3-3 Litvínov 0-0-1

VÍTĚZOVÉ MČR 22 Z ÚSTECKÉHO KRAJE

Bratři Sekerákové a Venuše Žitná
Hana Pavelková
Matěj Ščerba