Z TRIATLONU DO TRETER. NA TROJCE NEJRYCHLEJŠÍ ČELŮSTKA

Sedm běžců kraje pokořilo v hale za posledních deset let hranici devíti minut na trati 3000 metrů. Posledním z nich byl vytrvalec Athletic clubu Ústí nad Labem Jan Čelůstka. Jediný halový start v sezóně mu vynesl pozici krajské jedničky. Účastník olympijských her v triatlonu obléká ústecký dres od roku 2017, letos se v rámci přípravy poprvé předvedl v hale.

NEJLEPŠÍ VÝKONY 2011 – 2020 ÚSTECKÝ KRAJ 3000 m muži hala

ÚSPĚŠNÁ ZIMNÍ PŘÍPRAVA

Příprava přes zimu byla super, žádné zranění a povedené tréninkové kempy. Před nástupem Corona viru jsem stihl dva triatlonové závody a obsadil druhé místo v Indii a páté místo na ostrově Mauricius. Atletický závod jsem stihl pouze jeden. Halu jsem si hezky protrpěl. Přijel jsem přímo ze soustředění na Šumavě z tréninku na běžkách a závodní tempo pod tři mnuty na kilometr bylo hodně rozdílnou záležitostí.

KDO MĚ ZAUJAL

Líbil se mi souboj mladých kluků na tři kilometr při mistrovství ČR ve Vítkovicích a také asi tak sto padesátý návrat mezi elitu Petra Svobody na krátkých plotech.

KARANTÉNA

Kromě plavání se mi až tak moc trénink nezměnil. Běhat a jezdit na kole se dá pořád. Jen jsem ubral intenzity, tak mi ani nevadí zavřené atletické stadiony. S plaváním je to horší. Kombinuji mrznutí v neoprenu v jezeře s plaváním na gumě v malém bazénu na zahradě.

TRIATLON NEBO ATLETIKA?

Triatlon u mě vyhrál až na vysoké škole. A protože jako bývalý plavec jsem byl zoufalý běžec, tak jsem musel kvůli triatlonu trochu nakouknout i k atletice. Jsem zaměstnancem Centra sportu ministerstva vnitra – Olympu. V poslední době mě docela začalo bavit trénovat i další lidi, takže ve volném čase píšu plány a trénuji další triatlonisty.

SPORTOVNÍ SNY

Olympiádu jsem si splnil v Londýně 2012, hymnu si poslechl při vítězství na ME v terénním triatlonu. Mrzí mě, že mým maximem ve světovém poháru je čtvrté místo, tam je ještě rezerva.

OBLÍBENÝ STADION

Určitě v mém rodném Zlíně. Je super umístěný v centru města hned vedle plaveckého areálu. Strašně dlouho se tam běhalo na škváře a já si připadal trochu jak Zátopek a hlavně jsem mohl běhat kdykoliv. Dnes máme tartan, ale v sobotu odpoledne nebo neděli je zavřeno. Ale víc než na stadionech běhám raději v přírodě. Třeba obora Hvězda v Praze nebo Zátopkovy okruhy ve Staré Boleslavi pamatují hodně mého potu.