FIEDLER SE PŘIPRAVOVAL V JIŽNÍ AFRICE, ZÁVODIL V PRETORII

Jonáš Fiedler (Atletika Litvínov) má za sebou dva měsíce přípravy v Jižní Africe. Na závěr dlouhého soustředění se vydal na mítink do Pretorie, kde se utkal s kvalitní konkurencí. V závodě oštěpařů skončil čtvrtý metr za domácím Johannem Groblerem. Získal ale cenný skalp osmdesátimetrového Číňana Xu Jiajie. Druhé místo obsadil další český závodník Martin Florian.

„Závod byl hezky zorganizovaný a bylo příjemné si poprvé v životě zazávodit pod umělým osvětlením. Bohužel výkon nebyl nic moc. Pral jsem se hodně s technikou a únavou. Povrch byl hodně rychlý a nedokázal jsem se s tím srovnat. Do závodu jsem šel pro zpestření celého soustředění, které bylo dost náročné. V závodě jsem se utkal s kolegou Martinem Floriánem, který splnil limit na ME do 22 let a s nejlepšími oštěpaři Jižní Afriky Waldouw Smitem a Johannem Groblerem,“ hodnotil Jonáš Fiedler.

Jonáš byl v roce 2022 bronzový na mistrovství ČR do 22 let a mezi dospělými obsadil páté místo. Osobní rekord si vylepšil na 70,64 metru. Letos bude chtít loňské výsledky ještě vylepšit.

„Necelé dva měsíce jsem se připravoval pod vedením Petry Frydrycha v jihoafrickém Potchefstroomu společně se skupinou pana Železného. Lepší místo na světě pro oštěpaře asi nenajdete. Vrcholové zázemí, skvělé počasí a úžasní lidé. Myslím, že se mi příprava povedla. Dokázal jsem odtrénovat vysoký počet kvalitních tréninku bez zranění a to se počítá. Snad se to v sezóně projeví a ponese to své ovoce. Opravdu silným zážitkem bylo seznámení s úřadujícím olympijským vítězem Neerajem Choprou. Jednou se tam dokonce stalo, že Neeraj sdílel s Jakubem Vadlejchem sektor při házecím tréninku, protože druhý byl zabraný a to byla vskutku parádní podívaná,“ líčil zážitky z přípravy v Africe Jonáš Fiedler.

Autor foto Helena Jiranová

VÝSLEDKY MÍTINK V PRETORII