TOP 10 ŽÁKŮ ÚSTECKÉHO KRAJE. KDO MÁ NAKROČENO DO ŠPIČKY?

   Dnes si představíme desítku starších žáků Ústeckého kraje, kteří jsou nejvýše postaveni v tabulkách České republiky. Tři atleti se nachází v první desítce tabulek, další tři pak ve druhé desítce. František Štolfa je čtvrtý ve sprintu na šedesát metrů. stejné umístění získal i na mistrovství ČR v Třinci. Na severu Moravy překvapil třetím místem oštěpař Tomáš Fuchsig. Sprinteři Štolfa, Koszegi, Helebrant a Ebert vyhráli republikové zlato ve štafetě na 4 x 60 metrů, celkem získali atleti kraje deset umístění do osmého místa.

Na úvodní fotografii mistři ČR na 4x 60 metrů Ebert, Koszegi, Štolfa, Helebrant

   Účast na mistrovství ČR žactva je statisticky prvním předpokladem, aby mladí atleti prošli až na samotný vrchol k účasti na mistrovství ČR mužů a žen. Z letošních deseti zástupců kraje na MČR mužů a žen v Plzni začínalo hned devět na mistrovství žactva. Jedinou výjimkou je kladivář Samuel Camara, pro kterého byl prvním velkým závodem až šampionát juniorů.

Jaká je šance, že se někdo ze žáků probojuje postupně až do české špičky? Podle statistiky mají větší šanci děvčata. Každá čtvrtá účastnice mistrovství žactva vydrží až do dospělého věku a startuje na MČR mužů a žen. U chlapců je úspěšnost mnohem nižší, když jen každý desátý projde až na vrchol. Děvčata mají minimální ztráty i v přechodu ze žactva do kategorie dorostenek. U chlapců je úmrtnost větší. Do kategorie juniorů pak projde polovina účastnic MČR žactva a jen třetina chlapců. V následujícím článku si představíme deset nejvýše postavených žákyň.

TABULKA ÚČASTI NA MČR podle ročníků narození CHLAPCI

TABULKA ÚČASTI NA MČR podle ročníků narození DÍVKY

Tomáš Fuchsig na vrhačských závodech v Ústí nad Labem
z prava Jan Apolen a David Pavlas na MČR v Třinci
Jan Kozák po rozběhu na MČR v Třinci
Lukáš Daňsa na domácím stadionu Ústí nad Labem
František Štolfa a Ondřej Helebrant ve finále 60 m na MČR v Třinci