ATLETI KRAJE PŘI EXTRALIZE A DALŠÍ UDÁLOSTI VÍKENDU

První červencový víkend přinesl řadu zajímavých výsledků i historických milníků. Tři atleti kraje startovali o víkendu při extralize v Praze na Julisce. Sprinter Daniel Vejražka (Klášterec) hostuje za Škodu Plzeň. Na dvoustovce znovu nastoupil s hvězdami Volkem, Maslákem nebo Jirkou. Za sedmé místo a čas 21,49 vteřiny připsal západočechům čtyři body. Na stovce se probojoval do finále B, kde doběhl šestý v čase 10,94 vteřiny a nebodoval. Mimo soutěž startovali také dva ústečtí atleti.

Na úvodní fotografii Daniel Vejražka na 100 metrů ve finále B zcela vlevo FOTO jojka.cz

Maslák, Volko a Jirka na 200 m, s číslem 7 Daniel Vejražka. FOTO jojka.cz

Matěj Ščerba (AC Ústí) si vylepši letošní maximum ve skoku o tyči výkonem 5,33 metru. V letošní sezóně poprvé porazil Jana Kudličku a v českých tabulkách je aktuálně třetí. Jiří Janeček (USK Provod) doběhl na trati 800 metrů jedenáctý časem 1:56,40, za svým letošním maximem zaostal o vteřinu. 

Matěj Ščerba ve skoku o tyči FOTO jojka.cz

Jiří Janeček v černém dresu na konci FOTO jojka.cz


Na první lize v Mladé Boleslavi zaujaly vrhačské výkony. Petr Bělunek (AC Ústí) se vrátil v jednačtyřiceti letech do oštěpařského sektoru a zvítězil skvělým výkonem 64,86 metru, v českých tabulkách je aktuálně jedenáctý. V ligovém souboji navíc porazil i krajskou jedničku Jonáše Fiedlera (Litvínov). Bělunek je držitelem krajského rekordu 71,26 metru ze svého působení v Litvínově v roce 1998, v barvách Dukly Praha dokázal hodit ještě o čtyři metry dál.

Petr Bělunek vítězí v první lize FOTO Miroslav Vachuta


Druhý velký návrat byl k vidění v kladivářském sektoru. Bronzový medailista z mistrovství světa Lukáš Melich (AC Ústí) nastoupil po delší pauze a při své premiéře v ústeckých barvách bral třetí místo výkonem 55,91 metru. V historických tabulkách kraje od roku 2001 se zařadil na čtvrté místo za bratry Mašky a Samuela Camaru. V běhu na 400 metrů překážek startoval mimo bodování Jakub Spišjak (VTŽ Chomutov). Časem 55,85 vteřiny vylepšil nejlepší krajský výkon roku a zařadil se na páté místo historických tabulek od roku 2001 za Janetku, Mužíka, Hauschkeho a Bulvu.

Lukáš Melich se vrátil do kladivářské klece FOTO Miroslav Vachuta


Velké věci se odehrály také při druhé lize na stadionu v Bílině. Hana Pavelková (AK Most) zaběhla pětku za 17:43,85 a posunula se na třetí místo českých tabulek a čtvrté místo historických tabulek kraje od vzniku ústeckého kraje v roce 2001. Lucie Svobodová (AK Most) se vylepšila o osm vteřin na patnáctistovce a časem 4:42,40 je v historických tabulkách kraje sedmá.

Již v pátek se konaly v Ústí nad Labem sprinterské závody. Vzestup formy potvrdila Nikola Bisová (USK Provod), když vyhrála třístovku v novém osobním rekordu 39,97 vteřiny. Rychleji běžela v kraji pouze Lucie Weitzová z Chomutova v roce 2006 za 39,63 vteřiny.

Nikola Bisová porazila Veroniku Brabcovou na 300 metrů FOTO KP 400 m Felix Lauda