SPRINTERSKÝ TRŮN JE VOLNÝ. ČIHAŘOVÁ ODCHÁZÍ DO DUKLY

   Sprinterskou královnou Ústeckého kraje byla letos sedmnáctiletá Tereza Čihařová z VTŽ Chomutov. V průběhu sezóny se vylepšila časem 12,37 vteřiny na stovce. Na dvojnásobné trati předvedla výkonem 25,05 vteřiny třetí nejrychlejší čas kraje za posledních dvacet let. Z mistrovství ČR dorostu si přivezla stříbrnou medaile na trati 300 metrů překážek.

Už od prvního kola ligy žen se mi docela dařilo. Hned v prvním kole jsem si vylepšila osobák na dvoustovce. Každé kolo jsem navíc vyhrávala oba sprinty. Na družstvech dorostu jsem pak poprvé zkusila překážky, kde jsem hned běžela pod 45 vteřin a byla sedmá v českých tabulkách. Nejsilnější zážitek jsem si však odnesla z přeborů jednotlivců dva týdny před MČR v Olomouci. Vyhrála jsem dvě zlaté, ale při rozcvičovaní na dvoustovku jsem ucítila škubnutí na přední straně stehna a nemohla běžet.

Svěřenkyně Jany Hyjánkové zaznamenala výrazný posun hlavně na dvoustovce, když se zlepšila o více než dvě vteřiny.

Všechno začalo po mém prvním větším úspěchu v hale, kdy jsem byla na halovém MČR dorostu čtvrtá na šedesátce. Od té doby jsme s trenérkou začaly přemýšlet, jak se výrazně zlepšit v hlavní sezóně. Začala jsem pravidelně chodit do posilovny a na tréninky. Hodně mi také pomohlo soustředění SCM, kde se mi také věnovali.

Na krajské rekordy již Čihařová útočit nebude. V mladém věku opouští Chomutov a přestupuje do Dukly Praha. Sprinterský trůn tak pro příští sezónu zůstává uvolněný.

Tato příležitost se mi naskytla o prázdninách. Byla to shoda náhod a po projednání s mým mateřským klubem jsme zvážili výhody podmínek a zázemí v Praze. Rozhodla jsem se přejít na školu do Prahy, kde jsem již od října zařazena do sportovní třídy Gymnázia Nad Štolou. Již druhý měsíc jsem v plném tréninku, když se připravuji každý den s mým novým trenérem Martinem Chybou. Měla bych zapracovat ještě na rychlosti a postupně přejít na 400 metrů překážek.

Na jaké momenty ze svého působení v Chomutově bude Tereza Čihařová nejvíce vzpomínat?

Na letošní postup do první ligy žen, proto bych měla hostovat a za družstvo dál závodit. Určitě ráda vzpomínám na kolektiv a atmosféru na trénincích. Také jsem v Chomutově měla skvělou třídu, která mě vždycky podporovala a fandila mi.

Kromě atletiky se Čihařová věnovala i jiným sportům, a to na vysoké úrovni.

Od šesti let jsem tancovala až do tohoto roku. Týden před MČR dorostu v Olomouci jsem ještě soutěžila na mistrovství světa v disco dance. Společně s tancováním jsem také hrála národní házenou, kde jsem patřila mezi deset nejlepších útočnic v republice. Rekreačně jsem se věnovala i dalším sportům, protože pocházím ze sportovní rodiny.

Co ještě stíhá nejlepší krajská sprinterka, když zrovna netrénuje?

Ráda se koukám na hokej a chodím na zápasy mého bratra, se kterým dost často létám i na turnaje do světa. Hokej je pro mě hned po atletice nejoblíbenější sport. Na ostatní koníčky bohužel nemám moc času, ale ráda si odpočinu při poslouchání hudby nebo čtení knížky. Pokud mám čas na filmy tak spíše koukám na komedie.  Za koníček považuji i dobré jídlo, na které si ráda najdu trochu času.

Tereza je velmi cílevědomá a chce se dále zlepšovat. Na závěr prozradila, jaké cíle má pro následující sezónu.

Stojím nohama na zemi, ale určitě se chci stále zlepšovat a pracovat na sobě. Pak se teprve ukáže, na co budu mít. Jedna z mých nejsilnějších vlastností je soutěživost, proto chci stále vyhrávat. V nejbližší době bych chtěla uspět na MČR v hale a v hlavní sezóně se teprve uvidí, jaké limity budu schopna splnit. Ale určitě jako každý sportovec bych se jednou chtěla podívat na olympiádu.