ŠPANĚL Z KLÁŠTERCE ROBERTO STRNAD JDE ZA SVÝM SNEM

   V dresu Klášterce nezářili loni jen sprinter Vejražka nebo běžkyně Ševčíková. Před rokem vyhrál juniorský šampionát ČR na osm set metrů mladý Španěl s českými kořeny Roberto Fajardo Strnad. Kde se vzal skvělý běžec v jižním cípu Ústeckého kraje?

„Všechno to začalo před dvěma lety, když jsem slyšel o atletech s dvojím občanstvím, kteří závodí na národních šampionátech dvou zemí. Mamka se o tom začala informovat, napsali jsme na atletický svaz a ozvala se paní Purmanová s nabídkou závodit za Klášterec. Vůbec jsem neváhal a nabídku přijal. Můj tatínek je Španěl a mamka je Češka, každý rok trávím v Česku jeden až dva měsíce,“ popsal Roberto Fajardo začátky v Klášterci.

První start v dresu Klášterce si připsal až na halovém mistrovství republiky juniorů 2018. Nejprve vyhrál rozběh za rovné dvě minuty a ve finále šokoval konkurenci vítězstvím i časem 1:55,12. Další start si pak připsal až na letním mistrovství v Praze na Julisce, kde doběhl na čtvrtém místě.

„Jako každý kluk ve Španělsku jsem hrál od malička fotbal. Atletika se mi ale vždy líbila a rád jsem ji sledoval v televizi. Když se začala moje sestra věnovat atletice, tak jsem se přidal a kombinoval fotbal s atletikou. Trénoval jsem každý den a byl spokojený. Věnovat se na vysoké úrovni oběma sportům a udržet si dobré výsledky ve škole není vůbec jednoduché, tak jsem se rozhodl pro atletiku,“ vysvětlil Roberto Fajardo.

Roberto žije dlouhé roky na okraji Madridu a závodí za klub Atletico Collado Villalba. V závěru loňské sezóny se ale rozhodl pro dramatickou změnu.

„Jednou mi trenér řekl, že má známého, který zprostředkovává atletům studijní pobyty na univerzitách v USA. Neváhal jsem ani minutu. Být studentem atletem je tady dost snadné. Profesoři sportovcům vycházejí vstříc a pomáhají se vším, co potřebujeme. Když mám závod v době nějaké zkoušky, tak mi ji bez problémů přesunou na jiný termín. Tréninky jsou trochu odlišné od toho, co znám z Evropy. Mají zde jinou mentalitu. Dráhu sice nemáme přímo v areálu univerzity, ale zatím mi to nevadí,“ přiblížil své dosavadní působení za oceánem Roberto Fajardo.

Na konci ledna oblékl na mítinku v Birminghamu dres Lincoln Memorial University a vylepšil si halový osobní rekord na 1:55,06.

„Rád bych letos běžel osmistovku kolem 1:52, abych se mohl zúčastnit v USA univerzitního šampionátu. Udělám maximum, abych toho dosáhl. Na druhou stranu je mi líto, že letos nemohu závodit v Česku a usilovat o obhajobu loňského titulu juniorského mistra ČR. Rád bych se jednou atletikou živil a asi jako každý atlet toužím o startu na olympijských hrách,“ prozradil Roberto Fajardo.

Roberto Fajardo v dresu americké univerzity