BÍLINSKÁ PŮLKA LÁKÁ NA RYCHLÉ OSMISTOVKY A SPRINTY

  Poslední dny odpočítávají pořadatelé tradičního atletického mítinku Bílinská půlka. V sobotu bude k vidění parádní atletika. Hlavní závody na osm set metrů doplní sprinterské trojboje a další doplňkové disciplíny.

PROPOZICE BÍLINSKÉ PŮLKY 2018

Letos je na programu již 46. ročník. Poprvé se běželo v roce 1973 a premiérový závod vyhrál Josef Dvořák z Rudé Hvězdy Praha. O tři roky později slavil první vítězství domácí běžec Petr Kunc. Bílinští muži vyhráli na domácí půdě celkem sedmkrát, z toho Pavel Korf v osmdesátých letech hned čtyřikrát. Loňský ročník ovládla současná jednička Hakim Saleh.

Na bílinském polytanu se proběhla řada reprezentantů Česka. Jakub Holuša zaběhl v roce 2009 rekord mítinku časem 1:48,41. Z vítězství se radovali také Roman Oravec, Michal Šneberger, Miroslav Burian nebo Jan Kubista. Jediným zahraničním vítězem je Slovák Peter Ondruš v roce 2006.

Ženský závod má hned tři zahraniční vítězky. Ukrajinka Alesia Viskotová vyhrála v letech 2014 a 2015. Při svém druhém startu byla blízko rekordu, který drží Lenka Masná časem 2:06,09 z roku 2007. Loňský ročník vyhrála plzeňská Anna Suráková před krajskou hvězdičkou Zuzanou Porubčanovou z Počerad.


Na úvodní fotografii Tomáš Belada z Dukly Praha poráží etiopského běžce Undessu (autor foto Rudolf Hoffmann 2010)