ŠČERBA O GLASGOW. MLADÍCI NA VZESTUPU A UZNÁNÍ PRO VOLKA

   Za největší překvapení halové sezóny lze bezesporu označit raketový vzestup Matěje Ščerby ve skoku o tyči a jeho nominaci na mistrovství Evropy v Glasgow. Ústecký skokan už má za sebou starty na mistrovství světa i Evropy juniorů a tak mohl srovnávat.

„V Glasgow bylo o dost víc lidí, atmosféra byla super. Juniorské šampionáty se konají pouze na dráze a atmosféra v hale dělá svoje. Diváci jsou závodníkům blíž než venku. Také v sektoru byla přátelská atmosféra. Když jsem ze soutěže vypadl, tak jsem se bavil s mladšími tyčkaři, nejvíc se Sondrem Guttormsenem. Bylo fajn, že tam bylo víc mladších tyčkařů,“ těšilo Ščerbu.

Ve dvaceti letech odjížděl na první velký šampionát dospělých. S atmosférou se ale vyrovnal dobře a nervozita na něm znát nebyl. Navíc předvedl druhý nejlepší výkon kariéry, když překonal 5,35 metru.

„Během mých pokusů jsem se snažil soustředit sám na sebe. Bohužel jsem si vzal při pokusu na 550 cm jinou tyč a špatně se s ní rozběhl. To mě rozhodilo a nedokázal jsem se při dalších pokusech srovnat. Skákalo se opravdu vysoko, takže se bylo na co dívat už v kvalifikaci.,“ vrátil se k průběhu soutěže Ščerba.

V průběhu mistrovství moc času na toulky po Skotsku nezbylo, přesto si ústecký atlet pár zážitků odvezl.

„Glasgow jsem si moc neprošel, byl jsem pouze poslední večer na náměstí a prohlédnul si i přilehlé uličky, jinak jsem sledoval závody. Na mistrovství mě příjemně překvapilo vítězství slovenského sprintera Jána Volka,“ prozradil Ščerba.

Halová sezóna je minulostí a další výzvy na sebe nenechají dlouho čekat. Letní sezóna bude dlouhá a vrcholit bude světovým šampionátem v katarském Dauhá.

„Teď mám volnější týden, potom začnu s další přípravou na letní sezonu. Koncem března bychom měli jet na soustředění do Španělska a přípravu budeme směřovat k mistrovství Evropy kategorie do 22 let, které bude v červenci,“ řekl na závěr Ščerba.

Matěj Ščerba v Praze na Strahově. FOTO Martin Nemejta