MČR V PŘESPOLNÍM BĚHU SLIBUJE SOUBOJ BÍLINSKÝCH BĚŽCŮ

   Krajská sestava pro víkendové mistrovství ČR v přespolním běhu je v troskách. Z původní sedmičky přihlášených poběží v Alfrédově u Stříbra pouze čtyři závodníci.. Největší pozornost tak budeme směřovat k běhu mílařů. Zde se představí elitní bílinské duo Hakim Saleh a Filip Žížka.

Filip Žižka má z krosových závodů více zkušeností, dvakrát byl dokonce na republikovém šampionátu v první desítce. Nejlepší výsledek zaznamenal v roce 2016, když doběhl mezi mílaři šestý. Letos by rád tento výsledek vylepšil.

„Kategorie mílařů běží pouze 4 km, což znamená velký úprk hned od startu a minimální rozdíly. Pokud mi sedne trať a probudím se s lehkýma nohama, tak bych mohl útočit na páté místo. Cítím se fajn a rozhodně chci v závodě prodat vše, co ve mně je. Žádná speciální příprava na MČR neproběhla. Po sezóně na dráze jsem koncem září začal znovu trénovat. Pozvolný rozjezd podzimní přípravy mi hodně vyhovoval a pomohl mi předejít tradičním podzimním zraněním. Mám za sebou řadu kvalitních tréninků, ale pouze z rozvoje obecné vytrvalosti. Nicméně mám za sebou solidní výsledek v podobě čtvrtého místa z Akademického MČR, takže forma je docela v pohodě,“ prozradil Filip Žižka.



Hakim Saleh má za sebou výbornou sezónu na dráze korunovanou ziskem medaile na MČR do 22 let. Na krosovém šampionátu se představil pouze v loňském roce a neodjížděl zrovna v radostné náladě. V soutěži mílařů doběhl na 29. místě, letos ale myslí na vyšší příčky.

„Na MČR v krosu jsem se nijak speciálně nepřipravoval. Od října navíc trénuji pod vedením Josefa Vedry, a tak jsem si spíše zvykal na nový tréninkový systém, jehož cílem je především kvalitní příprava na trať osm set metrů. Po 5-ti týdenním soustředění na Zadově jsem tento týden normálně pokračoval v tréninku bez větších úlev, takže konkrétně na kros jsme neladili, nicméně se i tak cítím být dobře připraven. Sobotní kros tedy beru spíše jako takový test vytrvalosti a zpestření podzimní přípravy. Spokojen bych byl s výsledkem do desátého místa,“ informoval Hakim Saleh.

Raketový vzestup letos zaznamenal junior  Borek Požár z klubu F-C Kadaň. Vrchařský specialista se prosadil také na dráze a bez šancí nebude ani v přespolním běhu.

„Po tradiční podzimní pauze jsem zahájil přípravu v Praze, pak následovaly dva týdny na soustředění SCM na Zadově a  dva týdny dolaďuji opět v Praze. Trénink je zaměřený spíš na vytrvalostní přípravu na další sezónu, ale zapojili jsme i nějaké kratší úseky a kopce. Zúčastnil jsem se také akademického MČR na Hvězdě a závod mi nevyšel úplně podle představ. Bylo to ale spíše z důvodu špatné taktiky, jinak jsem se cítil celkem dobře. Na MČR bych určitě chtěl zabojovat o medaili, ale konkurence bude obrovská, na krosu se sejdou závodníci ze všech disciplín z dráhy i mimo ni a sednout to zrovna může komukoliv,“ prozradil Borek Požár.

Čtvrtou do party by měla být juniorka Hana Pavelková z AK Most. Další tři závodnice start na poslední chvíli odřekly. Lucie Svobodová, Gabriela Kůrková ani Anežka Ševčíková tak na západě Čech nepoběží. Součástí šampionátu budou také závody krajských štafet.

NOMINACE ŠTAFET ÚSTECKÉHO KRAJE